KOOKWORKSHOP 29 SEPTEMBER 2020
Mijn naam is Annemarie Toenders en ik ben 31 jaar. Sinds mijn 16e heb ik de diagnose artritis psoriatica. Via Bea Schepers van de vereniging Reuma Actief in de Peel kreeg ik door dat er een kookworkshop werd georganiseerd voor jongeren met reuma. Op 29 september kwamen we met vijf personen bij elkaar voor een kookworkshop. De kookworkshop stond al enige tijd in mijn agenda gepland, maar vanwege corona was de workshop uitgesteld naar een dinsdagavond in september. De setting was coronaproof gemaakt.
De kookworkshop bleek in het gebouw naast de supermarkt te zitten waar ik altijd
..... lees meer
KOOKWORKSHOP 29 SEPTEMBER 2020
Mijn naam is Annemarie Toenders en ik ben 31 jaar. Sinds mijn 16e heb ik de diagnose artritis psoriatica. Via Bea Schepers van de vereniging Reuma Actief in de Peel kreeg ik door dat er een kookworkshop werd georganiseerd voor jongeren met reuma. Op 29 september kwamen we met vijf personen bij elkaar voor een kookworkshop. De kookworkshop stond al enige tijd in mijn agenda gepland, maar vanwege corona was de workshop uitgesteld naar een dinsdagavond in september. De setting was coronaproof gemaakt.
De kookworkshop bleek in het gebouw naast de supermarkt te zitten waar ik altijd de boodschappen haal voor mijn oma. Het gebouw van ’t Patronaat was me nog niet eerder opgevallen, maar ik kreeg bij het parkeren van mijn auto een “aha” moment.
Buiten maakte ik kennis met de andere deelnemers van de workshop. Er waren nog twee andere personen met reuma en zij hadden ieder hun partner meegenomen. We hebben hartelijk ontvangen door Desirée Crooijmans van ‘t Patronaat. Zij bood ons een aperitiefje aan en we mochten kiezen tussen een cava of een zelfgemaakte alcoholvrije cocktail. Onder het genot van de heerlijke alcoholvrije cocktail werd het menu stap voor stap met ons doorgenomen. Er was keuze tussen het voorgerecht (een pastinaak peren soepje met pancetta), hoofdgerecht (kabeljauwfilet met dragonsaus, gekonfijte aardappeltjes en seizoen groenten) en het nagerecht (kokos panna cotta met ananas en crumble). We mochten kiezen welk gerecht we wilden maken. Voor mij was de keuze snel gemaakt om het nagerecht te maken en we werden in teams ingedeeld.
Mijn partner bij het maken van het toetje kreeg de zware taak om de crumble te maken. Om crumble te maken, moest ze eieren scheiden en alleen het eiwit gebruiken en voorzichtig toevoegen aan het amandelschaafsel. Daarna kon de crumble in de oven en moest iedere vier minuten voorzichtig geroerd worden. Ondertussen was ik bezig met de bereiding van de kokos panna cotta. Dit was gelukkig niet zo’n moeilijke taak. In een steelpannetje bracht ik slagroom, kokosmelk en suiker aan de kook. Desirée liep intussen rond om ons allen te helpen waar nodig.
Nadat de panna cotta in de koelkast stond op te stijven en de crumble stond af te koelen, konden wij verder gaan met de bereiding van de ananas compote. Het was belangrijk dat de ananas in kleine stukjes werden gesneden. Het eindresultaat mocht er zijn en we hebben er van gesmuld. Alles wat op de foto te zien is was eetbaar, zelfs de bloemen.
Mijn favoriete gerecht was de pastinaak peren soep met pancetta. Het smaakte verrukkelijk en ik denk dat dit zeker in de smaak zal vallen met de kerstdagen.
Ik wil het hoofdgerecht niet teniet doen, want ook dat was verrukkelijk. Het gerecht zag er prachtig uit, want de wortels waren speciaal in vorm gesneden.
Desirée heeft, samen met Bea, met veel enthousiasme de kookworkshop georganiseerd en alles in goede banen geleid. Al het eten mooi opgediend. Mijn complimenten voor de avond. Het was een gezellige avond met heerlijk eten!
Op naar het volgende uitje met de vereniging!